De Belklus

Een introductie van ons aan u

Aantal jaren dat de Belklus bestaat

Aantal klussen sinds oprichting

Aantal klussen in 2017

Gemiddelde leeftijd vrijwiligersteam

Gemiddelde leeftijd bestuur

Gemiddelde leeftijd van onze klanten

Duur langst zittende vrijwilliger

Vaakst voorkomende klacht

Meest voorkomende klus aanvraag

Het Team

De Stichting BelKlus bestaat uit een bestuur van 4 leden en 1 attaché. Verder bestaat de organisatie uit een team van 17 handige vrijwilligers die aangestuurd worden door 1 professionele coördinatrice.

> > Bekijk hier het team

Wil jij ook deelnemen aan ons team? Kijk naar het actuele aanbod van vacatures en neem vandaag nog contact op.

Oprichting

De Stichting BelKlus Amstelveen is opgericht in 1994 op initiatief van de Lionsclub Amstelveen ‘De Amstel’ en de ouderenbonden, in samenwerking met de gemeente Amstelveen. 

Vanaf de aanvang werden de werkzaamheden verricht door vrijwilligers onder aansturing van een coördinator, die de werkzaamheden van de vrijwilligers coördineert.

Gebiedsuitbreiding

In de beginjaren was het werkgebied beperkt tot de wijk Keizer Karelpark in Amstelveen. Daarna breidde de Belkus haar activiteiten uit tot heel Amstelveen waarna Ouder-Amstel en Uithoorn aan het werkgebied werden toegevoegd.

Sinds 2014, biedt de Belklus, ook in Amsterdam; in eerste instantie alleen in Buitenveldert en daarna ook in Amsterdam Zuid, haar diensten aan.

Maatschappelijke functie

Gaandeweg is gebleken dat de functie van de BelKlus al lang niet meer alleen een technische is, maar ook een sociale component heeft ingenomen. In sommige gevallen heeft de BelKlus zelfs een signaleringsfunctie naar andere hulpverlenende instanties.

 

De Belklus blijft echter actief kijken hoe haar maatschappelijke functie en relevantie steeds verder vorm kan geven. Zo heeft de Belklus in samenwerking met de Brandweer een grootschalig actie ondernomen om seniorenwoningen van rookmelders, koolmonoxide-melders en branveiligheidtips te voorzien. 

Een ander project is de samenwerking met een aantal gemeentes om woningen beter te beschermen tegen inbraak. Denk bijvoorbeeld aan de montage van raamboompjes, deurkierstandhouders en digitale deurspionnen.​

Sinds 2018 is de Belklus bezig, in samenwerking met de GGD, om valpreventie onder haar klanten te belichten. Hierbij zullen de klanten gewezen worden op kleine verbeteringspunten in de woning en zwaardere gevallen doorverwezen worden.

De Belklus wordt mede mogelijk gemaakt door

Logo BelKlus_LC_FC - GRIJS.PNG